Datum: 22.11.2019
Moderne fasade od tradicionalnog materijala
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
U sklopu kolegija Tehnički studio, studenti druge godine Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu imali su jedinstvenu priliku poslušati predavanja veterana ventiliranih keramičkih fasada - predstavnika tvrtki Moeding Keramikfassaden GmbH i Keratek, koji su im iz prve ruke otkrili kako s tradicionalnim materijalom mogu postići moderne fasade
Tekst: Sanja Pakrac Kramarić
Foto: Moeding Keramikfassaden GmbH

Arhitektonski fakultet, u suradnji s njemačkim poduzećem Moeding Keramikfassaden GmbH te zagrebačkom tvrtkom Keratek d.o.o., organizirao je nedavno u Zagrebu predavanje za studente na aktualne teme: 'Kreativne mogućnosti keramičkih terracotta fasada' te 'Prednosti ventiliranih fasada i sistemi montaže'.

Oblici i boje po želji arhitekata

Na temu 'Kreativne mogućnosti keramičkih terracotta fasada' govorio je Dietmar Müller iz poduzeća Moeding Keramikfassaden GmbH, jednog od najvećih proizvođača terracotta fasadnih ploča u svijetu.
'Glina je jedan od najstarijih materijala, koristi se već više od 6000 godina. Brojne stare građevine govore u prilog glini kao vrlo izdržljivog, ali i atraktivnog materijala. Naša je tvrtka osnovana davne 1903. godine i od samih je početaka posvećena proizvodima od gline', kazao je Dietmar Müller te otkrio kako tvrtka Moeding Keramikfassaden GmbH posjeduje vlastite izvore gline u blizini Münchena.
Moeding Keramikfassaden GmbH svojim kupcima ne nudi samo visokokvalitetne terracotta ploče, nego kompletne sisteme za izvedbu ventiliranih keramičkih fasada te podršku od samog početka do kraja projekta.
'Često nam dolaze arhitekti s pitanjima što se sve može učiniti s terracotta pločama. Traže nas ploče raznih oblika i boja. Svojedobno je jedan arhitekt zahtijevao da boje ploča budu identične boji njegove kravate, koju je tom prilikom prerezao napola kako bi nam ostavio uzorak. Zahvaljujući našem laboratoriju za razvoj boja, uspjeli smo napraviti fasadne ploče iste boje kakve je bila i njegova kravata', ispričao je Müller te otkrio da je ponekad pravi izazov proizvoditi terracotta ploče zbog sve zahtijevnijih oblika i boja.
Da je tome tako Müller je potkrijepio fotografijama uistinu impresivnih projekata u kojima je sudjelovala tvrtka Moeding Keramikfassaden GmbH, a koje potpisuju svjetski priznati arhitekti.

Dugogodišnja suradnja sa zagrebačkom tvrtkom Keratek

Moeding Keramikfassaden GmbH uspješno posluje u više od 50 zemalja svijeta, među inim i u Hrvatskoj. Već dugi niz godina uspješno surađuje sa zagrebačkom tvrtkom Keratek pa se njihovi sistemi nalaze na brojnim objektima diljem Hrvatske: na trgovačkom centru Mall of Split, VMD stambenom objektu Vrbani i Medikol centru u Zagrebu, Kulturnom centru Valpovo, poslovnom objektu Štefan u Kumrovcu i dr.
Tvrtka Keratek je specijalizirana za izvedbu ventiliranih fasada svih vrsta, a posebno keramičkih, te izvedbu industrijskih kiselootpornih keramičkih obloga.
Vlasnik tvrtke Keratek, dr. Miljenko Urličić održao je predavanje na temu 'Prednosti ventiliranih fasada i sistemi montaže'.

Prednosti ventiliranih fasada

'Brojne su prednosti ventiliranih fasada. Naime, prilikom strujanja zraka dolazi do izvlačenja vlage iz nosive konstrukcije čime se osiguravaju stalno suhi zidovi pa je bioklima stanovanja zdravija i ugodnija. Toplinska izolacija drži nosivu konstrukciju na stalnoj temperaturi. Zahvaljujući tome, nosiva konstrukcija nema stresova hlađenja i grijanja te je time njena trajnost veća. Ventilirane fasade su puno fleksibilnije od krutih zidanih fasada i posebno otporne na potrese. Također, omogućavaju korištenje većih debljina mineralne vune pa bolje griju zimi i hlade ljeti. Ventilirane fasade štite stanove i od buke. Moguće je smanjenje buke i do 15 db, ovisno o debljini mineralne vune', istaknuo je dr. Miljenko Urličić.
Budućim arhitektima dr. Urličić je napomenuo i da se ventilirane fasade mogu montirati u svim vremenskim uvjetima te da su takve fasade samoperive, odnosno da ih nije potrebno dodatno održavati. Oštećene ploče mogu se lako zamijeniti.
'Ventilirana fasada izvodi se s otvorenim fugama pa se opterećenje vjetra smanjuje i do 50 posto. Svi materijali za ventiliranu fasadu moraju biti klase gorivosti minimalno A2', naglasio je dr. Urličić.
Prisutnima je pokazao brojne projekte u kojima je tvrtka Keratek sudjelovala. Zgrada Coca-Cole i Centar 2000 u Zagrebu, objekt Cedar u Kastvu, Mepas u Mostaru, pasivna zgrada Rudan u Žminju, Gradski vrt u Osijeku, zgrada Atlantske plovidbe u Dubrovniku – samo su neki od spomenutih projekata.

Napiši komentar

Molim upišite sva obavezna polja označena zvjezdicom (*).
Dozvoljena je uporaba HTML koda

Oglasi

 • Najnovije
 • Popularno
 • 0 Gospodarski susret u Zagrebu - 5. i…
 • 0 U čak 10 paviljona Zagrebačkog velesajma bit…
 • 0 Od 18. do 21. rujna ove godine…
 • 0 Pridružite nam se na interesantnim izlaganjima i…
 • 0 stanovanje u tematskom i sadržajnom fokusu
 • 0 Petrokov predstavio visokokvalitetne i inovativne proizvode u…
 • 0 Keramičke ploče za atraktivnu fasadu Atlant centra…
 • 0 Pn: Uz standardnu ponudu limova koji su…
 • 0 Ugradnjom dizala znatno poboljšavate kvalitetu života u…
 • 0 Hrvatski proizvođač toplinsko-fasadnih sustava Lasselsberger-Knauf nedavno je…