Datum: 21.01.2020
Na gradilištu Pelješkog mosta s DGIZ-om: Kineska gradnja oduševila hrvatske građevinare
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)
Nedavno smo posjetili gradilište mosta Pelješac, čijom će se izgradnjom napokon uspostaviti čvrsta cestovna veza između svih dijelova hrvatskog teritorija. Most Pelješac trebao bi biti dovršen 31. srpnja 2021. godine, a trenutno je na gradilištu moguće vidjeti razne faze nastajanja mosta
Tekst: Sanja Pakrac Kramarić
Foto: CRBC, DGIZ, S.P.K.

Samo riječi hvale imali su hrvatski građevinari prilikom stručnog obilaska gradilišta Pelješkog mosta, kojeg je organiziralo Društvo građevinskih inženjera Zagreb (DGIZ) u suradnji s Hrvatskim cestama. Gradilište smo posjetili 14. studenog ove godine, samo dan nakon snažnog nevremena koje je pogodilo Dalmaciju, no tragove olujnog juga na gradilištu nismo zatekli iako nam je glavni projektant Marjan Pipenbaher, dipl.ing.građ. otkrio da su visoki valovi oštetili kompletnu oplatu na stupnom mjestu 6.
Na gradilište smo stigli oko podne. Dan je bio kao naručen, vedar i ugodan, a gradilište mirno i uredno. Očekivali smo gužvu i graju jer na gradilištu trenutno radi oko 500-tinjak kineskih radnika, ali na taj prizor nismo naišli. Budući da se istovremeno radi na nekoliko punktova, radnici su bili na svojim pozicijama, okupirani radnim zadacima.

Most s kosim zategama i integralnom hibridnom strukturom

Nas su dočekali predstavnici Hrvatskih cesta: dipl.ing.građ. Jeroslav Šegedin, glavni inženjer i voditelj projekta te njegovi mladi suradnici - Davor Perić, dipl.ing.građ. i Ante Glibota, dipl.ing.građ.
Prije ukrcaja na brodicu kojom smo oplovili cijelo gradilište, upoznali su nas ukratko sa samim projektom i stanjem na gradilištu, a sastanku se nakratko pridružio i glavni projektant Marjan Pipenbaher. Njegov prijateljski pristup sve nas je osvojio.
'Riječ je o vrlo zahtjevnom projektu koji gradimo na još zahtjevnijoj lokaciji. Duljina mosta od osi do osi upornjaka iznosi 2404 m, dok ukupna duljina mosta s upornjacima iznosi 2440 m. Most se nalazi u zoni visoke seizmičnosti. Kompaktna stijena nalazi se na dubini do 80 m ispod morskog dna zbog čega je temeljenje na pilotima iznimno zahtjevno. Također, na lokaciji mosta pušu jaki vjetrovi pa je posebna pozornost posvećena osiguravanju stabilnosti mosta u slučaju udara vjetrova kako bi most bio otvoren u svim vremenskim uvjetima', ispričao nam je Marjan Pipenbaher te dodao da zbog velikih raspona most mora biti što laganiji i fleksibilniji.
'Kako bi zadovoljili sve te zahtjeve odabran je koncept mosta s kosim zategama i integralnom hibridnom strukturom. Most je koncipiran kao poluintegralna ovješena hibridna konstrukcija sa 6 niskih pilona i 5 centralnih raspona duljine po 285 m. Tako koncipirana konstrukcija osigurava seizmičku stabilnost mosta bez ugradnje ležajeva i seizmičkih prigušivača. Ležajevi su predviđeni samo na krajnjim stupovima i na upornjacima', objasnio nam je Pipenbaher.
Dodao je i da se posebna pažnja pridaje trajnosti mosta pa se osobito pazi na odabir betona te zaštitnih premaza. A da ništa nije prepušteno slučaju, svjedoči i stalni monitoring, koji će se nakon faze gradnje nastaviti i tijekom uporabe mosta.Prometna ploha mosta

Glavni projektant Pipenbaher ispričao nam je i kako će izgledati površina mosta: 'Prometnu plohu mosta čine dva kolnika, a svaki od njih obuhvaća voznu traku širine 3.5 m i zaustavnu traku širine 2.5 m te dvije rubne trake po 0.50 m. Između kolnika je predviđen razdjelni pojas sa sigurnosnom ogradom. Na mostu je predviđena ambijentalna i cestovna rasvjeta te zaštita od vjetra koja omogućava korištenje mosta u gotovo svim vremenskim uvjetima.'
Da je kojim slučajem glavni projektant imao više vremena za razgovor, njegove zagrebačke kolege zasigurno bi mu postavile mnoga pitanja, no ovako na brzinu postavili su mu samo jedno, ono najljudskije - kako se osjeća.
'Veliki je pritisak, ali i izazov raditi na ovakvom projektu. Ovakav most traži veliko iskustvo i od projektanta i od izvođača i od nadzora. Od svih uključenih u proces gradnje traži srce, glavu - i muda. Gradnja ovakvog projekta uvijek je povezana s rizikom. Toga smo svi svjesni, ali ja se ipak nadam da će nas nezgode zaobići', iskreno je odgovorio Pipenbaher te nas predao u ruke kolegama iz Hrvatskih cesta.

Gradnja drugih objekata bit će također izazov

'Svi su fokusirani samo na Pelješki most, no projekt 'Cestovna povezanost s južnom Dalmacijom' je daleko obuhvatniji. Cilj projekta je ojačati povezanost državnog teritorija na samom jugu izgradnjom Pelješkog mosta s pristupnim cestama i cestama na Pelješcu, tzv. obilaznicom Stona. Projekt obuhvaća sveukupno 32,53 km cesta s pripadajućim pratećim objektima - vijaduktima, mostovima, tunelima, podvožnjacima, odmorištima, vodospremama itd., od kojih su neki također pravi izazov', istaknuo je dipl.ing.građ. Jeroslav Šegedin, glavni inženjer i voditelj projekta pri Hrvatskim cestama.
Dakle, izgradnja cjelokupnog projekta odvija se u četiri faze: prva je izgradnja mosta kopno-Pelješac (2,4 km), potom izgradnja pristupnih cesta na kopnu (2,14 km) i na Pelješcu (9,898 km), treća faza je izgradnja stonske obilaznice (1. faza: poddionica Sparagovići / Zaradeže – Prapratno, duljine 10,2 km) i završna faza je izgradnja stonske obilaznice (2. faza: poddionica Prapratno – Doli, duljine 7,89 km). Most Pelješac trebao bi biti dovršen 31. srpnja 2021., a cijeli projekt godinu dana kasnije.
'Što se tiče samog mosta, došli ste u pravo vrijeme jer ćete na licu mjesta vidjeti više faza radova. Temeljenje je svakako najzanimljivije. Najduži pilot koji je zabijen dug je čak 128 m i dopremljen je iz Kine u jednom komadu. U početku smo bili malo skeptični kada nam je izvođač radova predložio polaganje pilota u jednom komadu, koje će gotove dopremiti iz Kine, no ubrzo smo shvatili da je to uistinu najbolje rješenje za ovaj most i uvjete gradnje. Ono što nas je stvarno fasciniralo bila je nevjerojatna preciznost pri postavljanju pilota', ispričao nam je inženjer Šegedin te dodao da se svi čelični dijelovi izrađuju u Kini po mjeri, pod strogim kontrolama, te se potom dopremaju brodovima u Hrvatsku.
Što se pak tiče rokova izgradnje, Šegedin kaže da se za sada radovi izvode u okviru plana. 'Na gradilištu se radi danonoćno, izvođač je jako dobro ekipiran i organiziran', rekao je Šegedin.

Moćna mehanizacija zadivila domaće građevinare

U njegove riječi uvjerili smo se i sami dok smo plovili oko gradilišta. Upravo ta nevjerojatna organiziranost, kao i moćna mehanizacija koju je kineski izvođač radova, China Road and Bridge Corporation (CRBC) dopremio iz daleke nam Kine, oduševila je članove Društva građevinskih inženjera Zagreb, koji su i sami imali priliku raditi na brojnim gradilištima.
Ovom prilikom nažalost nismo imali priliku upoznati predstavnike izvođačke tvrtke China Road and Bridge Corporation (CRBC). Riječ je o jednoj od četiri velike kineske državne tvrtke koje su krenule na međunarodna tržišta. CRBC se većinom bavi ugovaranjem, investiranjem, razvojem i upravljanjem cestama, mostovima, lukama, željezničkim prugama, zračnim lukama, tunelima, nekretninama i industrijskim parkovima. S podružnicama i uredima u skoro 60 zemalja u Aziji, Africi, Europi, Sjevernoj i Južnoj Americi, CRBC je uspostavio efikasnu i brzu globalnu mrežu.
No, možda nam se sljedeći put posreći budući da je Društvo građevinskih inženjera Zagreb najavilo ponovni dolazak na gradilište Pelješkog mosta u svibnju 2020. Stoga ovim putem poziva sve svoje članove, kao i one koji će to tek postati, da im se pridruže na sljedećem stručnom obilasku.Napiši komentar

Molim upišite sva obavezna polja označena zvjezdicom (*).
Dozvoljena je uporaba HTML koda

 • Najnovije
 • Popularno
 • 0 U subotu 14. prosinca 2019. godine s…
 • 0 Oleg Butković najavio ulaganje 3,5 milijardi eura…
 • 0 REXPO svake godine posjećuju investitori iz Kine,…
 • 0 Gospodarski susret u Zagrebu - 5. i…
 • 0 U čak 10 paviljona Zagrebačkog velesajma bit…
 • 0 Petrokov predstavio visokokvalitetne i inovativne proizvode u…
 • 0 Keramičke ploče za atraktivnu fasadu Atlant centra…
 • 0 Pn: Uz standardnu ponudu limova koji su…
 • 0 Ugradnjom dizala znatno poboljšavate kvalitetu života u…
 • 0 Hrvatski proizvođač toplinsko-fasadnih sustava Lasselsberger-Knauf nedavno je…