Datum: 21.05.2018
Karlovački slatkovodni akvarij osvojio čak dvije nagrade
3LHD-ov projekt Karlovačkog slatkovodnog akvarija osvojio je dvije A+Awards nagrade! Nagrade dodjeljuje jedan od najpoznatijih svjetskih portala posvećenih arhitekturi - Architizer
Karlovački slatkovodni akvarij pobijedio je u kategoriji Architecture +Landscape posvećenoj inovativnim projektima koji stvaraju prirodan okoliš. Osvojio je nagradu žirija A+Award i nagradu čitatelja portala A+Popular Choice Award.
Program A+Awards petu godinu za redom promiče najbolje projekte i proizvode iz područja arhitekture i produkt dizajna te njihov potencijal da imaju pozitivan utjecaj na svakodnevni život. Zahvaljujući popularnosti portala i programa A+Awards, nagrađeni projekti predstavljaju se publici od preko 400 milijuna korisnika i čitatelja Architizera. Za svaku od kategorija žiri odabire pet finalista. Među finalistima žiri odabire pobjednike i dobitnike A+Awards nagrada za pojedinačne kategorije. On-line zajednica među finalistima glasovanjem odabire svoje favorite i dobitnike nagrada A+Popular Choice Awards.

Potpuno hrvatski proizvod

Kada smo svojedobno predstavnike 3LHD-a pitali što im je bio najveći izazov u ovom projektu, otkrili su nam sljedeće: 'Najveći izazov bio je formiranje tima koji će čitav projekt moći odraditi do kraja. Na ovom smo projektu uz sve uobičajene suradnike koji rade na sustavima zgrade, formirali tim suradnika koji su radili na promišljanju akvarijskog postava - biolozi Marko Ćaleta i Zoran Marčić, brinuli se o zdravlju i sigurnosti riba - veterinar Dražen Oraić, osmislili sustav za pročišćavanje akvarijske vode - Franjo Jović, te okupili tim izvođača i umjetnika koji su osmislili aquascaping - Petra Bašić, ambijent spilje - kipar Igor Lenard, zvukove u akvariju - Mijo Gladović i edukativne zidove i ilustracije - studio bilicmuller i Ana Rako. Čitav tim također se dosljedno držao osnovne ideje prikaza riječnog ambijenta i pomogao u njegovoj realizaciji.
Ponosni smo i na to što su svi navedeni suradnici i izvođači iz Hrvatske, iako smo tijekom projektiranja puno puta uvjeravani da će realizacija biti nemoguća bez stranih suradnika, tako da se akvarij u Karlovcu može ponosno reklamirati kao potpuno hrvatski proizvod'. Nemoguće je postalo moguće i osvojilo – dvije nagrade!

Zgrada akvarija uklopljena u prirodni okoliš

Da podsjetimo, zgrada akvarija uklopljena je u prirodni okoliš uz Koranu te je potpuno prekrivena zemljom. Koncept oblikovanja nadahnut je nasipima i šancima karlovačke zvijezde. U središtu se nalazi trg s ulaznim prostorom, suvenirnicom, caffe barom, čitaonicom i uredima. Izložbeni postav akvarija je prikaz flore i faune hrvatskih rijeka i njihovih ekosustava, geološke prošlosti i tradicijske kulture. Scenarij izložbe je linearan i prati čitav tok krške rijeke, od izvora na trgu, preko rampe s akvarijima, špilje i tunela do akvarija koji prikazuju močvarna staništa i sedrenu barijeru.
Javna ustanova Aquatika – Slatkovodni akvarij Karlovac nastala je u okviru projekta pod nazivom 'Slatkovodni akvarij i muzej rijeka – KAquarium' kojeg je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa Regionalna konkurentnost 2007.- 2013. u iznosu 36.222.282,45 kuna, a ukupna vrijednost projekta je 36.691.939,25 kuna.

Napiši komentar

Molim upišite sva obavezna polja označena zvjezdicom (*).
Dozvoljena je uporaba HTML koda

 • Najnovije
 • Popularno
 • 0 Proizvodi od stakla i metala tvrtke NARCOR…
 • 0 Grad Koprivnica započeo je istraživanje tržišta te…
 • 0 Spoj vrhunskog dizajna i funkcionalnosti: prozor za…
 • 0 Ovogodišnji ciklus zamišljen je čak i ambicioznije…
 • 0 Sve nove zgrade trebaju biti približno nulte…
 • 0 Petrokov predstavio visokokvalitetne i inovativne proizvode u…
 • 0 Keramičke ploče za atraktivnu fasadu Atlant centra…
 • 0 Pn: Uz standardnu ponudu limova koji su…
 • 0 Hrvatski proizvođač toplinsko-fasadnih sustava Lasselsberger-Knauf nedavno je…
 • 0 Ugradnjom dizala znatno poboljšavate kvalitetu života u…