Datum: 21.05.2018
Educirani radnici garancija su uspješne provedbe energetske obnove
Lijepa vijest za hrvatski građevinski sektor: imamo prve građevinske radnike educirane za energetski učinkovitu gradnju po programu CROSKILLS!
Tekst: Sanja Pakrac Kramarić

U Obrtničkoj školi Požega 31. ožujka ove godine održana je prva izobrazba radnika po programu CROSKILLS za zanimanja zidara, fasadera i soboslikara-ličioca.
Da podsjetimo, u sklopu projekta CROSKILLS koji se provodi već treću godinu za redom, razvijen je sustav cjeloživotne izobrazbe građevinskih radnika u području energetske učinkovitosti za 6 građevinskih zanimanja (zidar, fasader, soboslikar-ličioc, tesar, krovopokrivač i monter suhe gradnje) koji će omogućiti jačanje kvalifikacija obrtnika te zaposlenih i nezaposlenih građevinskih radnika.

Izobrazba radnika po programu CROSKILLS provodi se u 12 ovlaštenih trening centara diljem Hrvatske. To su:
- Srednja škola Bedekovčina
- Graditeljska škola Čakovec
- Pučko otvoreno učilište Marinković, Garešnica
- Mješovita industrijsko-obrtnička škola Karlovac
- Graditeljsko-geodetska škola Osijek
- Obrtnička škola Požega
- Industrijsko-obrtnička škola Pula
- Strukovna škola Sisak
- Pučko otvoreno učilište Libar, Slavonski Brod
- Učilište Cibalae, Vinkovci
- Pučko otvoreno učilište Omega, Virovitica
- Zagrebačko učilište, Zagreb.

Besplatna izobrazba za 1200 radnika

Za prvih 1200 radnika izobrazba je potpuno BESPLATNA jer je sufinancirana sredstvima projekta CROSKILLS.
'Preporučamo svima da se prijave što prije, jer su mjesta u svakom trening centru ograničena. Prijaviti se mogu kvalificirani i nekvalificirani građevinski radnici bez obzira na dob, ali s minimalno 6 mjeseci rada na gradilištu. Nakon popunjenja mjesta izobrazba više neće biti besplatna. O terminima i uvjetima izobrazbe najbolje se informirati u samim trening centrima ili pratiti vijesti na internetskim stranicama projekta www.croskills.hr', naglasila je prof.dr.sc. Ivana Banjad Pečur, voditeljica projekta CROSKILLS.
S profesoricom Ivanom Banjad Pečur i njezinim kolegom, doc.dr.sc. Bojanom Milovanovićem porazgovarali smo o izobrazbi po programu CROSKILLS.
'Krajem ožujka svih 12 ovlaštenih trening centara za izobrazbu dobili su educirane trenere, sve potrebne materijale, među inim 7 priručnika i gotove prezentacije, te svu potrebnu opremu za praktični dio izobrazbe koju su osigurali naši sponzori. Naš cilj nije bio samo osmisliti program, nego i osigurati da se isti provodi na najvišem nivou, kako bismo bili sigurni da će svim polaznicima izobrazbe biti prenesene iste, pravovaljane informacije. Obuka traje ovisno o tome obučavamo li kvalificiranog ili nekvalificiranog radnika. Zbog toga neke obuke traju samo 20 sati (od čega 8 sati predavanja + 12 sati prakse), neke 25 sati (od čega 12 sati predavanja + 13 sati prakse), a neke 30 sati (od čega 15 sati predavanja + 15 sati prakse). Najdulja, 30-satna izobrazba namijenjena je nekvalificiranim radnicima. No, i najdulju izobrazbu radnici uspiju 'odraditi' u samo tjedan dana', objasnila nam je profesorica Banjad Pečur te dodala: 'I u tako kratko vrijeme mogu se radnicima prenijeti najvažnije informacije o energetskoj učinkovitosti. Izobrazba je morala biti što kraća budući da su mnogi od prijavljenih radnika zaposleni'.
U sklopu predavanja radnici se upoznaju s najmodernijim građevinskim materijalima i tehnologijama te im se također prikazuju primjeri dobre i loše prakse ugradnje istih. Nakon što polaznici odslušaju predavanja slijedi praktični dio gdje trebaju primijeniti novostečena znanja.
'Kada odslušaju sva predavanja i odrade svu praksu, slijedi ispit koji je, vjerujte mi, vrlo jednostavan. Polaznici koji polože ispit dobit će zaslužene certifikate te biti upisani u registar certificiranih građevinskih radnika, koji ćemo potom predati Ministarstvu graditeljstva i prostornoga uređenja na korištenje. Također, svi će polaznici dobiti i priručnike tako da ih mogu ponijeti i na gradilište te ponoviti gradivo ukoliko im ustreba u određenim situacijama', kazao je docent Milovanović te dodao: 'Napravili smo takav sustav da putem registra točno znamo koji je radnik bio kod kojeg trenera. Ako se poslije uoče nekakve nepravilnosti u radu radnika koji su prošli izobrazbu, u tom će slučaju njihovi treneri morati ponovno ići na edukaciju'.

Velika potražnja za građevinskim radnicima

Nakon besplatne izobrazbe 1200 radnika, 12 ovlaštenih trening centara nastavit će s izobrazbom ali uz naplatu kotizacije. Koliko će točno iznositi kotizacija još se ne zna.
'Budući da u građevinskom sektoru Hrvatske, kao i cijele EU, vlada velika potražnja za građevinskim radnicima, prije svega za onima koji imaju znanja i iskustva iz područja energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije, pokušavamo pronaći dodatna sredstva za sufinanciranje izobrazbe još više radnika. Zato smo predložili Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Ministarstvu graditeljstva i prostornoga uređenja da osiguraju novac za obuku barem 2000 radnika godišnje. Nadamo se pozitivnom odgovoru jer su samo educirani radnici garancija uspješne provedbe energetske obnove koja je u tijeku', istaknula je profesorica Banjad Pečur i podsjetila na neslavne primjere nedavno obnovljenih zgrada s kojih su padale fasade, kao i sve češću pojavu gljivica i plijesni u novoobnovljenim zgradama.
'Problem nije u kvaliteti materijala koji su korišteni u obnovi tih zgrada, nego u nekvalitetnoj izvedbi što je posljedica neznanja radnika, ali i inženjera. Ne možemo svu krivnju svaliti samo na leđa radnika. Ako radnik ne zna kako treba neki dio odraditi, nadređeni bi mu trebao objasniti i pokazati', dodala je Banjad Pečur.

Nova CROSKILLS inicijativa: Osigurati besplatne priručnike za graditeljske škole

'Neki su inženjeri svjesni rupa u svom znanju. Tako su me nedavno na jednom predavanju pitali gdje mogu kupiti priručnike koje smo, zajedno s profesorima iz Graditeljske škole Čakovec i predstavnicima HUPFAS-a, osmislili za izobrazbu. Mi smo uspjeli financirati tisak samo određenog broja priručnika u okviru projekta CROSKILLS. Stoga smo predložili Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost da financira tisak dodatnog broja priručnika koji bi se prije svega darovao srednjim strukovnim školama kojima kronično nedostaju kvalitetni udžbenici, baš kao i alat i materijal za praksu. Isto tako, dio priručnika mogao bi se i prodavati zainteresiranima iz struke', napomenuo je Milovanović.
Svoje smo sugovornike zamolili da nas svakako obavijeste ukoliko će uspjeti osigurati priručnike i dodatne besplatne izobrazbe za radnike. Na web stranici www.croskills.hr već je objavljen detaljan raspored CROSKILLS izobrazbi u svibnju s kontaktima trening centara u kojima će se održati. Svakako se prijavite još danas i osigurajte BESPLATNU izobrazbu za sebe i/ili svoje radnike.

Napiši komentar

Molim upišite sva obavezna polja označena zvjezdicom (*).
Dozvoljena je uporaba HTML koda

 • Najnovije
 • Popularno
 • 0 Proizvodi od stakla i metala tvrtke NARCOR…
 • 0 Grad Koprivnica započeo je istraživanje tržišta te…
 • 0 Spoj vrhunskog dizajna i funkcionalnosti: prozor za…
 • 0 Ovogodišnji ciklus zamišljen je čak i ambicioznije…
 • 0 Sve nove zgrade trebaju biti približno nulte…
 • 0 Petrokov predstavio visokokvalitetne i inovativne proizvode u…
 • 0 Keramičke ploče za atraktivnu fasadu Atlant centra…
 • 0 Pn: Uz standardnu ponudu limova koji su…
 • 0 Hrvatski proizvođač toplinsko-fasadnih sustava Lasselsberger-Knauf nedavno je…
 • 0 Ugradnjom dizala znatno poboljšavate kvalitetu života u…