Datum: 23.05.2019
Polaganje pločica velikog formata

Ove pločice u pravilu imaju nisku upojnost, koja se može usporediti s onom porculana, zbog čega zahtijevaju posebne materijale i traže posebnu brigu prilikom polaganja

Današnja tehnologija proizvodnje pločica omogućuje izradu dimenzija do čak 3,2 x 1,6 m u debljinama 3 do 12 mm. Italija, jedan od najvećih svjetskih proizvođača pločica s najinovativnijom tehnologijom, među prvim je državama koje su uvele nacionalni standard za ovo područje.

 

Mn: Trajnost i funkcionalnost

 

Dok investitor prilikom donošenja odluke o odabiru keramičkih pločica daje prednost konačnom izgledu, izvođači se suočavaju s izazovima koje treba riješiti prije izvođenja radova. Velikoformatne pločice izuzetno su niske apsorpcije, s tipičnim karakteristikama za porculan, što zahtijeva posebne proizvode i posebnu pažnju prilikom polaganja. Kao i kod ostalih podnih i zidnih obloga, trajnost i funkcionalnost obloge od velikoformatnih pločica ovise o točno definiranim projektnim parametrima, pripremi podloge, izboru ljepila i metodama polaganja. Materijali za lijepljenje, kao i mase za fugiranje i brtvljenje određuju se posebno, ovisno o vrsti podloge, veličini pločica i namjeni prostora.

 

Mn: Koraci do cilja

 

Kao što smo već spomenuli, za izvedbu trajne i funkcionalne obloge s pločicama velikih formata potrebna je:

- besprijekorna podloga

- odgovarajuće ljepilo

- odgovarajuća tehnika polaganja.

 

Mn: Potrebna svojstva podloge

 

Pločice velikih formata mogu se polagati na sve vrste tradicionalnih podloga kao što su:

- betonske podloge

- cementi i anhidritni estrisi

- estrisi izvedeni od specijalnih hidrauličnih veziva

- estrisi s podnim grijanjem

- postojeće keramičke i kamene obloge

- žbuke na osnovi cementa ili gipsa

- podloge koje su zaštićene sustavima za hidroizolaciju iz linija MAPELASTIC ili MAPEGUM.

Pravila struke propisuju da bi podloga trebala biti:

- sazrela i dimenzijski stabilna

- čvrsta po cijelom presjeku i otporna na predviđena opterećenja

- bez pukotina

- suha

- čista, bez prašine, ulja, boja i ostalih nečistoća koje mogu negativno utjecati na prionjivost narednih slojeva

- potpuno ravna.

 

Mn: Važnost ravne podloge

 

Pločice velikog formata s obzirom na veličinu prilično su tanke, a s obzirom na činjenicu velikog nesrazmjera između veličine i debljine pločice, posebnu pažnju treba posvetiti ravnosti podloge prilikom njihova polaganja. Prisutnost šupljih mjesta i neravnina u podlozi u slučaju točkastih opterećenja može lako uzrokovati pucanje pločica. Pod tako velikim pločicama nije moguće ispraviti neravninu u podlozi 'dodavanjem' ljepila. Kada podloga nije savršeno ravna, ona se prije polaganja pločica mora izravnati proizvodima za pripremu i izravnavanje podloge kao što su ULTRAPLAN, ULTRAPLAN MAXI, PLANITOP FAST 330 ili NIVORAPID.

Što se tiče sazrelosti podloge, vrijedi ponovno spomenuti često ignorirana pravila za najčešće podloge, a to su:

- betonska podloga – mora sazrijevati najmanje 6 mjeseci, odnosno najmanje jedan mjesec u slučajevima kada je beton izveden kemijskim dodacima za kompenzirano skupljanje i unutarnju njegu

- cementni estrih – minimalna debljina plivajućeg estriha mora biti 4 cm. Cementni estrisi moraju postići dovoljnu zrelost, što znači da moraju sazrijevati 7 do 10 dana za svaki centimetar debljine prije polaganja.

 

Mn: Pravilan odabir ljepila

 

Nakon besprijekoro pripremljene podloge slijedi pravilan odabir ljepila.

Jedino ljepila razreda C2 i deformabilnosti razreda S1 ili S2, ovisno o veličini pločica, mogu podnijeti posmična naprezanja koja nastaju između podloge i velike pločice. Osim toga, polaganje velikoformatnih pločica ni u kojem slučaju nije dopušteno bez fuga ili s tzv. minimalnim fugama.

Odnos između veličine i debljine tih materijala povećava rizik da ih se razbije. Iz toga proizlazi sljedeća važna karakteristika ljepila za polaganje keramičkih pločica velikog formata, a to je niska viskoznost ljepila. Takva ljepila olakšavaju postizanje savršenog prianjanja poleđine pločice s podlogom. Uzimajući u obzir sve gore navedene zahtjeve, Mapei je razvio posebnu liniju ljepila – ULTRALITE.

Ova ljepila, koja znamo kao 'lagana', karakterizira niža viskoznost i manja specifična težina u usporedbi s tradicionalnim proizvodima.

Prednosti ljepila iz linije ULTRALITE su:

- veća iskoristivost (15 kg odgovara iskoristivosti tradicionalnog ljepila od 25 kg)

- niska viskoznost ljepila i manja specifična težina koje omogućuju izvrsnu obradljivost, a time bržu i jednostavniju izvedbu

- primjena laganih ljepila na poleđini pločice ne utječe značajno na ukupnu težinu obloge tijekom polaganja

- izvrsna prionjivost na poleđinu pločice

- izvrsna prionjivost na sve vrste cementnih podloga

- manji troškovi prijevoza, što je posljedica lakših vreća (imaju manju težinu u odnosu na tradicionalna cementna ljepila od 25 kg)

- ekološki prihvatljiv proizvod koji sadrži čak 20 posto recikliranih materijala, što pomaže u dobivanju LEED bodova

- visok stupanj bjeline svih bijelih ljepila iz ove linije.

 

Mn: Tehnike polaganja keramičkih pločica velikog formata

 

Ljepilo se uvijek nanosi tehnikom dvostrukog nanošenja, što znači da se nanosi i na podlogu i na poleđinu pločice. Prije nanošenja ljepila na poleđinu pločice potrebno je provjeriti je li površina čista i bez prašine. Po potrebi je treba očistiti mokrom spužvom.

Nanošenje ljepila izvodi se odgovarajućim nazubljenim gleterom koji će osigurati da poleđina obloge u potpunosti bude prekrivena.

Za podne i zidne pločice koristi se ista tehnika polaganja. Prilikom montaže velikoformatnih pločica na fasadama projektanti moraju unaprijed izračunati jesu li potrebni dodatni elementi za mehaničko sidrenje.

 

Mn: Fugiranje pločica

 

Širinu fuga između pločica potrebno je definirati već u fazi projektiranja, a ona ovisi o veličini i vrsti pločica, vrsti podloge te namjeni prostora (zid ili pod, otvoreni ili unutarnji prostori). Opća preporučena minimalna širina fuga je 2 mm, a stvarna širina prvenstveno ovisi o podlozi i očekivanom opterećenju. Fugiranje pločica može se izvesti cementnom masom za fugiranje kao ULTRACOLOR PLUS ili epoksidnim masama kao što su KERAPOXY, KERAPOXY DESIGN ili KEREPOXY CQ.

 

Mn: Brtvljenje dilatacija

 

Kod polaganja velikoformatnih pločica prethodno je potrebno izvesti dilatacije radi sprečavanja nepravilnog i proizvoljnog pucanja podloge zbog skupljanja i rastezanja pod utjecajem temperaturnih razlika, nejednolikog slijeganja i drugih uzroka. Prema tome, prilikom polaganja pločica treba poštivati postojeće dilatacijske spojeve kao što su kontrolni, konstrukcijski i rubni spojevi.

 

Mn: Širina dilatacija

 

Širina dilatacijskih fuga određuje se sukladno debljini i veličini pločica, svojstvima podloge, namjeni prostora i predviđenom opterećenju. Masa za brtvljenje ispunit će svoju funkciju i osigurati pravilan rad dilatacije samo u slučaju kada su dilatacije pravilno dimenzionirane.

 

Mn: I na kraju ne zaboravimo...

 

Razvoj pločica velikih formata zahtijevao je uvođenje novih normi koje propisuju pravila i upute za projektiranje, polaganje i upotrebu keramičkih pločica. Pripremi podloge i, prije svega, izvedbi potpuno ravne podne i zidne površine izvođač mora posvetiti posebnu pozornost te ne zanemariti činjenicu da prisutnost šupljih mjesta i nepravilnosti u podlozi lako mogu dovesti do pucanja pločica.

Pravilan odabir ljepila odgovarajuće deformabilnosti omogućuje podnošenje naprezanja između pločica i podloge, a s dovoljno niskom viskoznošću lakše je postići potpuno prianjanje poleđine pločice na podlogu. Naravno, uzimajući u obzir pravila i tehnike polaganja.

Širok asortiman proizvoda Mapei omogućuje kvalitetno izvođenje radova – od pripreme podloge, lijepljenja pločica velikog formata do fugiranja i brtvljenja dilatacija uz poštivanje svih gore navedenih pravila.

Više informacija o proizvodima i sustavima za polaganje velikoformatnih pločica potražite na www.mapei.hr i www.mapei.com ili kontaktirajte Odjel tehnike Mapei Croatia.

Napiši komentar

Molim upišite sva obavezna polja označena zvjezdicom (*).
Dozvoljena je uporaba HTML koda

Oglasi

 • Najnovije
 • Popularno
 • 0 Šesteročlana obitelj Čirković iz Subotice Podravske živi…
 • 0 U projektima vezanim za izgradnju ili rekonstrukciju…
 • 0 IVETA prozori i vrata nude visokokvalitetnu PVC,…
 • 0 Premazi SPM Thermo-Shield Inc. USA idealan su…
 • 0 Martin i Valent Sinković postali su brand…
 • 0 Petrokov predstavio visokokvalitetne i inovativne proizvode u…
 • 0 Keramičke ploče za atraktivnu fasadu Atlant centra…
 • 0 Pn: Uz standardnu ponudu limova koji su…
 • 0 Ugradnjom dizala znatno poboljšavate kvalitetu života u…
 • 0 Hrvatski proizvođač toplinsko-fasadnih sustava Lasselsberger-Knauf nedavno je…